Brexit se studentských půjček zatím nedotkne

Po vyhlášení výsledků referenda o vystoupení z EU 23. června 2016 nikdo nemůže očekávat, že se změny stanou přes noc a jejich dopad bude okamžitý. O tom nás ujistili i naši partneři z předních britských univerzit ve svých prohlášeních a emailech hned na druhý den.

Paradoxně, ani politici, jako např. Boris Johnson, kteří byli v čele kampaně pro odchod z EU, toto “vítězství” neoslavují, jak by se čekalo, ale vystupují před médii s kamennými tvářemi, protože nemají žádný konkrétní plán, jak dále pokračovat, a obávají se ekonomických následků tohoto kroku.

I v Británii se stali občané oběťmi populistických slibů a lží o lepší budoucnosti za jedinou noc a všichni analytici a ekonomové, kteří předpověděli pravý opak, byli nazýváni lháři a babkami Bruselu. Hned na druhý den se však lídři kampaně za odchod, včetně Nigela Farage, přiznali k “chybám”, které odkomunikovali voličům během kampaně a nepravdami je nalákali na rozhodnutí volit odchod z EU.

Už dnes je všem jasné, že odchod z EU nepřinese ekonomický rozmach. Britská libra zaznamenala nejhorší propad za posledních 30 let a Britové za jednu noc ztratili na kapitálových trzích sumu rovnající se několikaletým členským příspěvkům do evropské pokladny. Navíc, pokud si budou chtít udržet nadstandardní obchodní vztahy s EU a zónu volného obchodu, budou muset nadále přispívat a přijímat nařízení EU tak, jako to dělá Norsko nebo Lichtenštejnsko, s tím rozdílem, že ztratí svého eurokomisaře a europoslance, tedy reálnou šanci v politice a zákonech EU něco ovlivnit. Lídři kampaně za odchod se dále přiznali, že počet migrantů ze zemí EU se po odchodu nesníží tak, jak to slibovali v kampani. Tímto sami vyvrátili 5 ze 6 bodů své kampaně. Chladné Brity to nenechalo lhostejnými a vyhlásili petici za opětovné konání referenda, kterou už podepsalo 3,6 miliónů občanů, čímž se bude zabývat i Britský parlament.

Okamžitý nepříznivý hospodářský a ekonomický vývoj lídrům kampaně za odchod naznačil, že vystoupení z EU by pro ně mohlo mít katastrofální následky. Proto se nyní momentálně nikdo nehrne do toho, aby oficiálně ohlásil Unii odchod, tzv. článek 50 Lisabonské smlouvy, a bude trvat ještě nějaký čas, dokud se tak stane. Nejdříve se tak může stát v říjnu, kdy David Cameron oficiálně odstoupí z křesla premiéra a ujme se toho jeho nástupce. Tím začne 2leté období jednání o podmínkách vystoupení z EU a následně bude ještě nějaký čas trvat, dokud podmínky právně vstoupí v platnost. Pokud vůbec, reálně tedy Británie vystoupí z Unie od ledna 2019 nebo později.

Jestliže kampaň za odchod z EU nemá připravené žádné další konkrétní kroky, jak pokračovat dále, nechají si zřejmě vypracovat podrobnou analýzu dopadu a celá diskuze se přesune na půdu britského parlamentu, který bude tento krok muset zřejmě oficiálně schválit, jelikož referendum není právně závazné. Tím se začátek oficiálních jednání s EU může z října 2016 ještě posunout. Mimo ekonomické dopady musí také počítat s ambicemi Skotska a Severního Irska osamostatnit se a přičlenit se zpět do EU.

Co to znamená pro naše studenty?

Z výhod kvalitního studia financovaného výhodnými studentskými půjčkami budou s určitostí nadále profitovat studenti, kteří v Británii už studují a také noví studenti, kteří nastupují ve školním roce 2016/17, 2017/18 a pravděpodobně i 2018/19.

Pokud student začne studovat s možností získání studentské půjčky, bude mu umožněno za stejných podmínek i dostudovat i přesto, že Británie už bude moci být oficiálně mimo EU. Student Loans Company, která půjčky vydává a spravuje, to dnes oficiálně potvrdila v prohlášení pro studenty s nástupem od září 2016 a potvrzení pro další rok by mělo být známé nejpozději do září, kdy studenti opět začnou podávat přihlášky na další školní rok.

Pokud jste tedy přijatí na některou z britských univerzit, není důvod se nyní svého snu vzdát a odmítnout kvalitní studium, které Vám určitě změní život tak, jak ho změnilo mně! :)

Studenti z Evropy dnes tvoří podstatnou část populace na většině britských univerzit, někde je to až 26 %, a univerzity si uvědomují jejich důležitost a přínos v celém systému. Úplné zastavení studentských půjček by jejich situaci výrazně zhoršilo z finančního hlediska a přišli by i o nadané mladé vědce a studenty, kteří jim vytvářejí velkou přidanou hodnotu.

Po 7leté zkušenosti se životem a mentalitou lidí v této zemi zastávám názor, že více jak nacionalisti jsou Britové pragmatici a obchodníci a neudělají něco, co by výrazně zasáhlo jejich peněženky, nemluvě o potenciálním odtržení Skotska a Severního Irska, které chtějí být v EU, takže celý odchod ještě určitě přehodnotí.

Som spoluzakladateľ Cambridge Study a pôsobím ako štúdijný poradca. Pri konzultáciách o štúdiu a jazykových pobytoch sa snažím čerpať zo svojich osobných skúseností so štúdiom a životom v zahraničí, hlavne v Anglicku. Okrem neúnavného presviedčania o výhodách štúdia v zahraničí rád navštevujem nové miesta, hrám futbal a florbal, vychutnávam si jazdu na motorke a mnoho ďalších vecí :).

Více o mě >